Vrijspraak moord, veroordeling doodslag door slaan met honkbalknuppel

Vrijspraak moord, veroordeling doodslag door slaan met honkbalknuppel

De rechtbank Breda heeft op 1 maart 2018 uitspraak gedaan in een zaak over doodslag. 

Vrijspraak moord, veroordeling doodslag door slaan met honkbalknuppel

De verdachte werd in deze zaak verdacht van moord, dan wel doodslag. De verdachte werd ervan verdacht dat hij zijn vriendin (het slachtoffer) in hun woning om het leven heeft gebracht door meerdere malen met kracht op haar hoofd, gezicht en hals te slaan met een honkbalknuppel.

 

Bewijsmiddelen

Op de desbetreffende avond belt de ex-vrouw van de verdachte het alarmnummer 112, waarin zij aangeeft dat zij een telefoontje heeft gehad van haar ex-man dat hij ruzie heeft gehad met zijn vriendin en dat zij daar op de grond ligt. Vervolgens heeft de centralist de verdachte gebeld. In dit telefoongesprek geeft de verdachte aan dat hij het slachtoffer heeft doodgeslagen met een honkbalknuppel. Hij geeft in het gesprek aan dat hij spijtig genoeg is blijven slaan tot ze niet meer ademde. Enkele minuten later betreed een verbalisant als eerste de betreffende woning, waar hij naast de eettafel een vrouw levenloos op de grond ziet liggen. Het gezicht van het slachtoffer was blauw en gezwollen, onder haar hoofd en lichaam lag een grote plas bloed. Op de eettafel lag een houten knuppel die onder het bloed zat. De verbalisant hoort de verdachte ongevraagd zeggen dat hij overal aan mee wilde werken en dat hij het gedaan had.

Het slachtoffer is door de politie en de ambulancebroeders gereanimeerd, maar door de zwellingen bij de keel en het gelaat bleek dit onmogelijk, waarop de reanimatie is gestaakt. Het slachtoffer vertoonde geen teken van leven meer en had geen hartslag.

De verdachte heeft tijdens het eerste verhoor verklaard dat hij een meningsverschil had met het slachtoffer over de kinderen van het slachtoffer. De verdachte verklaarde dat hij iets duidelijk wilde maken, hij liep naar zijn bus en pakte een honkbalknuppel. Hij wilde spullen op de tafel kapotslaan om een ‘statement’ te maken. Verdachte verklaarde dat hij zich niet meer kan herinneren wat er toen gebeurd is, hij denkt dat hij ‘geflipt’ is. Hij heeft vervolgens zijn ex gebeld en gezegd dat hij het slachtoffer misschien had doodgemaakt, waarna de politie even later belde. In het tweede en derde verhoor heeft de verdachte verklaard dat hij met de knuppel op de tafel heeft geslagen, waarna het slachtoffer iets heeft gezegd waardoor hij zijn woede op haar richtte. De verdachte heeft verklaard dat hij niet weet of hij het slachtoffer met de knuppel heeft geraakt, maar denkt van wel. De rechtbank Breda acht op basis van deze bewijsmiddelen wettig en overtuigend bewezen dat het slachtoffer in haar woning opzettelijk van het leven is beroofd door de verdachte.

 

Voorbedachten raad?

De strafrechtadvocaat van de verdachte heeft bepleit dat uit het dossier niet blijkt dat er sprake was van voorbedachten rade. De strafrecht advocaat stelt dat de verdachte geen inzicht had in zijn handelen en stelt dat de verdachte in een ‘black-out’ heeft gehandeld. De rechtbank Breda volgt dit standpunt en stelt dat uit het feit dat de verdachte heeft verklaard dat hij eerst op de tafel heeft geslagen, wat wordt ondersteund door de kapotte tafel, waarna zijn woede zich door een opmerking van het slachtoffer op haar richtte, blijkt dat sprake is geweest van besluitvorming en uitvoering van het feit in een plotselinge hevige drift. Hierdoor is volgens de rechtbank Breda geen sprake van moord. De rechtbank Breda acht wel wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan doodslag. De verdachte is veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van 12 jaren.

 

Strafrechtadvocaat doodslag

Mede dankzij het pleidooi van de strafrechtadvocaat is in deze zaak geen sprake van moord, maar van doodslag. Bij een veroordeling van moord was zeer waarschijnlijk een hogere straf opgelegd, dus de strafrechtadvocaat heeft een zo laag mogelijke straf voor de verdachte bereikt. Zelf verdacht van doodslag? Een ervaren strafrechtadvocaat kan u bijstaan! Indien u het contactformulier invult neemt een ervaren strafrecht advocaat voor doodslag direct gratis en vrijblijvend contact met u op over uw strafzaak in Breda! Wij werken landelijk, voor een vast tarief en op basis van pro deo.

Geschreven door

Op