Dagvaarding Strafzaak in Breda?

Advocaat Breda bij Politierechter of Meervoudige Strafkamer

Opeens staat er een gerechtsdeurwaarder bij u aan de deur met een dagvaarding. In eerste instantie schrikt u waarschijnlijk, maar daarna komen er toch een aantal vragen bij u op. Wat moet ik eigenlijk met deze dagvaarding? Moet ik nu een advocaat inschakelen? Als de zitting plaatsvindt, hoe gaat dat dan in z’n werk? Dit zijn allemaal vragen die dan door uw hoofd kunnen spelen en waar wij u graag mee helpen als u contact met ons opneemt.

Wat is een dagvaarding?

Een dagvaarding is een document waarin het Openbaar Ministerie (OM) u een strafbaar feit ten laste legt. Het OM merkt u dan aan als verdachte van een strafbaar feit. In de dagvaarding staat een tijd en een datum vermeld waarop u moet verschijnen voor de rechter. Tijdens deze zitting wordt de zaak inhoudelijk behandeld en kunt u of uw advocaat een verweer voeren. Onze advocaten zijn gespecialiseerd in het voeren van strafrechtelijke verweren en er zullen dan ook alles aan doen om een zo laag mogelijke straf of wellicht vrijspraak voor u te bereiken.

U bent niet verplicht om op zitting te verschijnen, maar de zitting gaat zonder u wel gewoon door. U wordt dan bij verstek veroordeeld, zoals dat in de rechtspraak wordt genoemd. Als u niet op zitting verschijnt kunt u niet uw eigen verhaal vertellen en uitleggen wat er is gebeurt, maar gaat de rechter uit van het dossier dat is opgesteld door de politie. Daarbij kan en zal de rechter uw persoonlijke omstandigheden, zoals uw werk of lichamelijke/geestelijke problemen, niet meewegen in zijn uitspraak.

 

De zitting

Uw zaak kan behandeld worden door de politierechter of door de meervoudige strafkamer. Tussen deze twee rechters zitten een aantal belangrijke verschillen:

 

De politierechter:

 • Behandelt eenvoudige strafzaken, bijvoorbeeld diefstal of eenvoudige mishandeling.
 • Kan maximaal 1 jaar gevangenisstraf opleggen, maar legt meestal werkstraffen op.
 • Doet vrijwel altijd meteen uitspraak na behandeling van de zaak.

De meervoudige kamer:

 • Bestaat uit 3 rechters die een zware of ingewikkelde strafzaak moeten beoordelen.
 • De meervoudige kamer heeft 14 dagen de tijd om na de zitting uitspraak te doen, zij doen dus niet meteen uitspraak zoals de politierechter dat wel doet.
 • De meervoudige kamer kan ook TBS opleggen.

Advocaat Breda inschakelen?

Als u een dagvaarding ontvangt is het verstandig om één van onze advocaten te raadplegen, zij zijn immers experts op het gebied van strafrecht. Tijdens de zitting voor de rechter kunt u een verweer voeren en onze advocaten kunnen u daar goed bij helpen. Zij weten hoe een goed verweer opgebouwd is en zullen het onderste uit de kan halen om te zorgen voor vrijspraak of een zo laag mogelijke straf.

Als u voor de meervoudige strafkamer moet verschijnen, dan kan het dossier erg complex zijn door de vele stukken. Om uit al deze stukken de juiste informatie te filteren en ingangspunten te vinden voor een gunstiger resultaat voor u, raden wij u aan om een strafrechtadvocaat in te schakelen.

In Hoger beroep gaan?

De politierechter doet na behandeling van de zaak meteen uitspraak en de meervoudige kamer na 14 dagen. Na de uitspraak van de politierechter of meervoudige kamer heeft u 14 dagen de tijd om in hoger beroep te gaan. Onze advocaten adviseren u altijd over de kans van slagen en zij gespecialiseerd in het voeren van een verweer tijdens het hoger beroep.

Als u het formulier invult, neemt een ervaren advocaat in Breda gratis en vrijblijvend contact met u op.

Contact advocaat Breda

Direct contact met een deskundig strafrechtadvocaat uit Breda. Gratis en zonder verplichting.

Onze advocaten

 • Strafrechtadvocaat & economische fraude

  Mr. S. (Sander) Arts

  Sander komt in de rechtszaal als strafpleiter tot zijn recht: Cliënten noemen hem niet voor niets ‘een pitbull in de rechtszaal’
 • Strafrechtadvocaat & sociale fraude

  Mr. J.M. (Jolanda) Veldman

  Jolanda is meelevend, maar tegelijk doortastend. Zij neemt de regie voor het beste resultaat.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.
 • Ik werd zeer goed geadviseerd, duidelijk werd dat ik een advocaat had met veel ervaring ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Michael I.
meer beoordelingen