Verdachte eenvoudige mishandeling in Breda?

Dagvaarding ontvangen voor mishandeling? Was er wel echt sprake van mishandeling, of was er sprake van zelfverdediging?

Als u iemand een klap in z’n gezicht geeft, is er dan al sprake van mishandeling? Of kan er ook sprake zijn van verdediging? En wat moet u doen als u verdacht wordt van mishandeling? Allemaal vragen die bij u op kunnen komen als u te maken krijgt met mishandeling of lichamelijk letsel dat is toegebracht door iemand anders of door uzelf.

Wat houdt mishandeling in?

Als u wordt verdacht van mishandeling, dan betekent dit dat er een redelijk vermoeden bestaat dat u iemand opzettelijk letsel heeft toegebracht. Een eenvoudige klap valt dus al onder mishandeling. Bij mishandeling zijn 2 varianten te onderscheiden:

 1. Eenvoudige mishandeling, het letsel blijft vaak bij een blauwe plek, kneuzing of een kleine botbreuk.
   
 2. Zware mishandeling, zware of complexe botbreuken of inwendig letsel.


Ook al wordt er gesproken van eenvoudige mishandeling, dat wil niet zeggen dat het een ‘licht’ strafbaar feit is. De mishandeling heeft voor het slachtoffer vaak grote gevolgen, er kan sprake zijn van lichamelijke schade, maar ook van psychische schade, waardoor er fikse straffen op mishandeling staan. Voor eenvoudige mishandeling kan dan ook maximaal 3 jaar gevangenisstraf worden opgelegd, maar vaak wordt er een fikse taakstraf opgelegd. Een advocaat kan voor u het dossier opvragen en een goed verweerschrift voor u opstellen, zodat u een zo laag mogelijke straf krijgt of misschien wel een vrijspraak mogelijk is.

 

Noodweer

Het kan zijn dat u inderdaad die klap heeft gegeven en dat er bij het slachtoffer letsel is ontstaan, maar misschien handelde u wel uit zelfverdediging? In het strafrecht kennen we een aantal rechtvaardigingsgronden, waardoor uw handelen niet langer strafbaar is. Noodweer is een van deze rechtvaardigingsgronden, er moet dan sprake zijn van een noodzakelijke verdediging van uzelf of iemand anders.

 

Voor een geslaagd beroep op noodweer moet voldaan zijn aan de volgende vereisten:

 • Is er sprake van een onmiddellijke dreiging/aanranding?
 • Van uw eigen of andermans lijf, eerbaarheid of goed?
 • Wederrechtelijke aanranding?
 • Is de verdediging noodzakelijk en proportioneel? Waren er nog andere mogelijkheden om uzelf te verdedigen die minde zwaar zijn?

Zoals u aan de vereisten voor noodweer kunt zien, wordt het een juridisch complex verweer. Onze advocaten in Breda zijn gespecialiseerd in het opstellen van strafrechtelijke verweren en zij kunnen dan ook goed zo’n verweer voor u opstellen om zo de rechter te overtuigen dat er sprake is van noodweer, waardoor u wordt ontslagen van alle rechtsvervolging.

 

Noodweerexces

Als u uzelf wilt verdedigen wanneer u wordt aangevallen bijvoorbeeld, dan moet deze verdediging wel proportioneel zijn, u mag hierin dus niet te ver gaan. Het kan echter voorkomen dat u wel te ver gaat in uw verdediging, door bijvoorbeeld te lang door te gaan of onnodig zwaar geweld te gebruiken. Een beroep op noodweer zal dan niet slagen, omdat uw verdediging niet langer proportioneel was. Gelukkig biedt de wet voor een ‘doorgeslagen’ verdediging nog een mogelijkheid: noodweerexces. Uw verdediging was dan niet rechtmatig, maar de overschrijdingen worden u niet aangerekend. De wetgever heeft dit artikel ingevoerd met de gedachte dat het mogelijk is dat een normaal mens zich onder zulke extreme omstandigheden, met alle emoties en woede die dan spelen, zich niet meer weet te beheersen. Een noodweerexces verweer is nog gecompliceerder dan een ‘gewoon’ noodweerverweer, en wij raden dan ook zeker aan om de zaak met een advocaat te bespreken.

 

Poging eenvoudige mishandeling

Indien iemand probeert een delict te plegen, maar dit mislukt, dan kan je alsnog vervolgd worden voor poging tot mishandeling. In het strafrecht is poging tot eenvoudige mishandeling echter niet strafbaar, poging zware mishandeling daarentegen wel.

 

Advocaat Breda en strafvermindering

Indien u verdacht wordt van eenvoudige mishandeling raden wij u aan om een advocaat in de armen te nemen, wij kunnen u zeker helpen! Een advocaat kan het dossier opvragen, is op de hoogte van de huidige straffen voor mishandeling en kan een verweer voeren wat kan leiden tot strafvermindering of zelfs vrijspraak. Neem vrijblijvend contact op om gewoon eens kennis te maken en na te gaan wat we voor u kunnen betekenen.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.