Ervaren advocaat in Breda bij wederspannigheid

Verzet bij aanhouding kan wederspannigheid opleveren! Fikse straffen, neem dus direct contact op!

Wanneer je wordt aangehouden door een politieagent, ook wel opsporingsambtenaar genoemd in het strafrecht, en je verzet je door het gebruik van geweld dan ben je schuldig aan wederspannigheid. Wanneer er tijdens het verzet zwaar letsel ontstaat kunt u een gevangenisstraf van 6 weken krijgen! Neem dus direct contact op met een van onze advocaten wanneer u verdacht wordt van wederspannigheid.

De aanhouding

De politie is bevoegd om tijdens hun werkzaamheden (dienst) iemand staande te houden en om zijn identiteit te vragen wanneer hij/zij zich verdacht gedraagt. Wanneer een persoon is aan te merken als verdachte dan heeft de politie nog meer bevoegdheden, zoals iemand aanhouden en naar het politiebureau brengen voor verhoor iemand kan als verdachte worden aangemerkt wanneer “er een redelijk vermoeden bestaat dat hij een bepaald strafbaar feit heeft gepleegd”. Wanneer iemand zich tijdens de aanhouding verzet met bedreiging of geweld, dan kan er sprake zijn van wederspannigheid.

Wederspannigheid staat in artikel 180 van het Wetboek van Strafrecht omschreven als “Hij die zich met geweld of bedreiging met geweld verzet tegen een ambtenaar werkzaam in de rechtmatige uitoefening van zijn bediening, of tegen personen die hem daarbij krachtens wettelijke verplichting of op zijn verzoek bijstand verlenen, wordt als schuldig aan wederspannigheid gestraft”.

 

Straffen voor wederspannigheid

Het Openbaar Ministerie heeft in Nederland richtlijnen ontwikkeld waaraan de strafmaat voor een strafbaar feit is vastgelegd. Voor wederspannigheid ziet deze richtlijn er als volgt uit:

 • Duwen en trekken tijdens de aanhouding = geldboete van €350
 • Licht letsel dat ontstaat tijdens de aanhouding = geldboete €700
 • Zwaarder letsel dat ontstaat tijdens de aanhouding = gevangenisstraf van 6 weken
 • Dreigen met slag- of stootwapen, maar geen letsel = taakstraf van 40 uur
 • Gebruik slag-of stootwapen waarbij licht letsel ontstaat = gevangenisstraf van 6 weken
 • Gebruik slag-of stootwapen waarbij zwaar letsel ontstaat = gevangenisstraf van 8 weken

Zoals u kunt zien staan er flinke straffen op wederspannigheid, waardoor het verstandig is om bij verdenking direct contact op te nemen met een advocaat.

 

Advocaat Breda bij wederspannigheid

Wanneer u verdacht wordt van wederspannigheid is het verstandig om direct contact op te nemen met een advocaat. Misschien was er wel helemaal geen sprake van verzet tijdens uw aanhouding? Was het voor u wel duidelijk dat u werd aangehouden? Er kan namelijk pas sprake zijn van wederspannigheid wanneer het voor u duidelijk is dat u wordt aangehouden door iemand die daartoe bevoegd is. Wanneer u het contactformulier invult zoeken wij dit voor u uit. Ook wanneer u een uitnodiging voor een TOM-zitting heeft ontvangen kunnen wij u goed helpen. Tijdens een TOM-zitting legt de Officier van Justitie u een straf op, waardoor u niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Wij kunnen nagaan of de strafbeschikking redelijk is en zo niet dan kunnen wij voor u in verzet gaan. Wanneer u namelijk een strafbeschikking accepteert, dan krijgt u wel een strafblad net als bij een veroordeling door de rechter.  Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem gratis contact op en wij helpen u verder.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.

Actualiteiten

Auteur
Onderwerp
Berichten