Belediging en belediging van een ambtenaar in functie Breda

Belediging van een ambtenaar in functie geldt als strafverzwarend, neem dus direct contact op met een van onze advocaten bij verdenking!

Veel mensen vinden belediging niet netjes, maar daarnaast kan het ook strafbaar zijn. Het komt vaak genoeg voor dat politieagenten, buschauffeurs en ambulancepersoon worden uitgescholden of zelfs onder gespuugd. Belediging kan echter alleen gestraft worden wanneer er aangifte tegen u is gedaan. Verdacht van belediging, neem dan gratis contact op met een van onze advocaten en wij helpen u verder.

Belediging

In het Wetboek van Strafrecht is niet één artikel te vinden, maar het is opgesplitst in verschillende delicten:

 • Smaad= het opzettelijk slechte dingen zeggen over een ander, waardoor hij/zij in een slecht daglicht komt te staan.
 • Laster= iemand ergens vals van beschuldigingen, terwijl je weet dat het niet waar is.
 • Eenvoudige belediging= opzettelijke belediging die niet onder smaad valt. Er is geen sprake van smaad, maar iemands goede naam wordt toch aangetast.

In dit artikel beperken wij ons verder tot belediging. Voor belediging kan iemand slechts vervolgd worden wanneer er aangifte is gedaan, ook wel een klachtdelict genoemd. Het komt dus vaak voor dat belediging niet gestraft zal worden. Wanneer u een ambtenaar in functie beledigt zal dit een zwaarder feit zijn dan wanneer u een gewone burger beledigt.

 

Straffen voor belediging

Voor belediging kan de rechter maximaal 3 maanden gevangenisstraf opleggen, maar vaak zal dit een geldboete zijn. Uit de strafmaat richtlijnen van het Openbaar Ministerie (OM) volgen de volgende straffen, zodat u een idee krijgt wat u te wachten staat:

 • Belediging niet in het openbaar = geldboete €150
 • Belediging in het openbaar= geldboete €200
 • Belediging van een ambtenaar in functie = geldboete €600

Wanneer u al vaker veroordeelt voor belediging, of belediging van een ambtenaar in functie dan wordt uw straf hoger. Bij belediging van een ambtenaar is al sprake wanneer u de ambtenaar “sukkel”, “loser”, “klootzak” of “kankerlijer” noemt. De straf wordt dan 1/3 hoger of u kunt een taakstraf krijgen. Daarnaast kan de straf ook hoger zijn wanneer de belediging discriminatoire aspecten bevat, evenement of voetbal gerelateerd is of wanneer u bijvoorbeeld spuugt.

 

Strafbeschikking voor belediging

Het kan zijn dat u niet voor de rechter hoeft te verschijnen, maar een strafbeschikking krijgt. U moet dan bij de Officier van Justitie verschijnen en krijgt een straf voorgesteld. U heeft dan 14 dagen de mogelijkheid om deze te accepteren, doe dit dus niet meteen! Onze advocaten zien in wat een reële straf is en kunnen ook beoordelen of er ontlastend bewijs voor u is, waardoor u wellicht wel geen straf krijgt. Een strafbeschikking ontvangen? Neem gratis contact op met een van onze advocaten en zij vertellen u wat de mogelijkheden zijn in uw zaak.

 

Advocaat Breda bij belediging

Wanneer u verdacht wordt van belediging (van een ambtenaar) moet er natuurlijk bewezen worden dat u daadwerkelijk iemand beledigt heeft. Wanneer u een burger beledigt heeft is het lastiger om dit te bewijzen dan wanneer u een ambtenaar in functie heeft beledigd. Schakel dus altijd een advocaat in, want wij kunnen voor u uitzoeken wat er daadwerkelijk is gebeurd en een goed juridisch verweer opstellen. Daarnaast moet er voor een bewezenverklaring sprake zijn van opzet, u moet dus de bedoeling hebben gehad om iemands goede naam en eer aan te tasten. Dit is ook altijd een lastig punt om te bewijzen, waardoor juridische hulp van een van onze advocaten succesvol kan zijn. Nieuwsgierig naar wat uw mogelijkheden zijn of wilt u meer informatie? Neem gratis contact op met een van onze advocaten en wij helpen u verder.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.

Actualiteiten

Auteur
Onderwerp
Berichten