Advocaat voor rijden onder invloed van alcohol

Dronken achter het stuur en opgepakt in Breda? Schakel direct een advocaat in!

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de Nederlanders alcohol drinkt. Wanneer mensen zich dan aan de voorgeschreven hoeveelheid houden is de kans op ongelukken veel kleiner. Per jaar vallen er namelijk ongeveer 150 doden en 3.000 tot 4.000 mensen gewond raken door verkeersongevallen waarbij alcohol in het spel is. Wordt u verdacht van rijden onder invloed, dan hangt u een fikse straf boven het hoofd.   

Rijden onder invloed van alcohol  

In het eerste gedeelte van artikel 8 van de Wegenverkeerswet staat het volgende: “Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan - al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof - de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht”. Uit dit wetsartikel volgt dus dat het verboden is om een voertuig, waaronder ook een fiets, scooter of brommer, te besturen onder invloed van alcohol of drugs. Verder in het wetsartikel staat het alcoholpercentage genoemd waarbij u niet meer een voertuig mag besturen:

  • 220 Ugl (microgram per liter) in uw adem = 2 glazen alcohol
  • 0,5 miligram alchohol per mililiter in uw bloed
  • Meer dan 570 Ugl = invordering van het rijbewijs

Als uit de blaastest blijkt dat u meer alcohol in uw bloed heeft dan wordt u meegenomen naar het politiebureau voor nader onderzoek. Bij het onderzoek op het politiebureau meet de politie met speciale apparatuur hoeveel alcohol u precies heeft gedronken.

 

Ademtest alcohol

Wanneer u staande wordt gehouden voor een alcoholtest dan bent u verplicht om mee te werken. Wanneer u weigert mee te werken aan een blaastest dan kan u door de politie worden meegenomen voor een ademanalyse op het politiebureau. Ook het meewerken aan een ademanalyse op het politiebureau is verplicht. Van weigering kan ook sprake zijn wanneer u opzettelijk verkeerd blaast.

 

Beginnend bestuurder

De eerste 5 jaar dat u uw rijbewijs bezit wordt u een beginnend bestuurder genoemd. Wanneer u tijdens deze periode gepakt wordt voor rijden onder invloed van alcohol dan gelden er andere regels dan wanneer u langer dan 5 jaar een rijbewijs hebt:

  • 88 Ugl in uw adem = rijden onder invloed
  • Meer dan 350 Ugl = invordering rijbewijs

 

Straffen rijden onder invloed

Voor het rijden onder invloed van alcohol wordt meestal een geldboete en in zwaardere gevallen een werkstraf opgelegd. De rechter kan naast een geldboete of werkstraf ook een bijkomende straf opleggen: ontzegging van de rijbevoegdheid. Wanneer uw rijbevoegdheid wordt ontzegd mag u voor een bepaalde periode geen motorrijtuig besturen en moet u uw rijbewijs naar het CVOM sturen. Wanneer u toch gaat rijden tijdens de periode waarin uw rijbevoegdheid is ontzegt, dan pleegt  een misdrijf en krijgt u meestal een gevangenisstraf van 2 weken opgelegd.
 

Wanneer u het contactformulier invult neemt een van onze advocten gratis contact met u op


LEMA en EMA

LEMA staat voor Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer en is een educatieve maatregel. Deze cursus is verplicht wanneer bij een beginnend bestuurder een ademalcoholgehalte tussen de 220 Ugl en 350 Ugl geconstateerd is. Ook ervaren bestuurders kunnen een LEMA opgelegd krijgen bij een ademgehalte tussen de 350 Ugl en 435 Ugl. Deze cursus is verplicht en bij weigering wordt uw rijbewijs ongeldig verklaard. De kosten van een LEMA zijn €546 en deze moet u zelf betalen.

EMA staat voor Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer en wordt opgelegd bij een alcoholgehalte van 435 Ugl en 785 Ugl. U bent dan verplicht om deze cursus te volgen en de kosten van €870 zelf te betalen.

 

Recidive

Wanneer u al eerder bent gepakt voor rijden onder invloed van alcohol en u wordt weer aangehouden, dan is de kans groot dat de Officier van Justitie een werkstraf of zelfs gevangenisstraf zal eisen. Wanneer u dus voor de 2e keer of vaker bent opgepakt voor rijden onder invloed is het dus verstandig om een ervaren advocaat in te schakelen. Wanneer u het contactformulier invult neemt een van onze advocaten gratis contact met u op, vraagt de processtukken op en staat u bij met een juridisch goed verweer.

 

Advocaat in Breda voor rijden onder invloed

Wanneer u uitgenodigd bent voor een TOM-zitting wil de Officier van Justitie u een strafbeschikking voorstellen. Deze kunt u accepteren, waardoor de zaak afgerond is en u niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Let er wel op dat wanneer u de strafbeschikking accepteert uw schuld vaststaat en u een strafblad heeft! Wij raden dan ook aan om eerst te overleggen met een van onze advocaten voordat u een strafbeschikking accepteert. Wanneer u het contactformulier invult neemt een van onze advocaten gratis contact met u op.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Actualiteiten

Auteur
Onderwerp
Berichten