Ervaren advocaat voor stalking/belaging

Verdacht van stalking of belaging in Breda? Dagvaarding voor politierechter of meervoudige kamer? Schakel direct een topadvocaat in.

Wanneer bijvoorbeeld een relatie eindigt, maar één van de partijen kan zich daar niet bij kan neerleggen, dan komt het vaak voor dat de één de ander gaat stalken. Er worden structureel berichtjes gestuurd of gebeld waardoor iemand lastig wordt gevallen. De afgelopen jaren is stalking en belaging alleen maar toegenomen, waardoor in 2000 de Anti-stalkingswet is ingevoerd. Voor stalking moet u tegenwoordig altijd voor de rechter verschijnen en kunt een forse straf verwachten, neem dus altijd direct contact op met een van onze advocaten.

Wat is stalking of belaging?

Onder stalking en belaging wordt verstaan als iemand opzettelijk en structureel lastigvallen, waardoor hij of zij zich in haar vrijheid en veiligheid voelt aangetast. Bij stalking kunt u denken aan de volgende situaties:

 • Constant ongewenste telefoontjes, berichtjes e-mails etc. ontvangen
 • Gedreigd of bedreigd worden met geweld
 • Opgewacht of achtervolgd worden
 • Leugens of roddels over u verspreiden
 • Uw eigendommen worden vernield of beschadigd

Dit zijn enkele voorbeelden wanneer er sprake kan zijn van stalking of belaging. Wilt u meer informatie neem dan gratis contact met u op met een van onze advocaten.

 

Stalking is een misdrijf

Onder stalking wordt in artikel 285b van het Wetboek van Strafrecht verstaan: “Hij, die wederrechtelijk stelselmatig opzettelijk inbreuk maakt op eens anders persoonlijke levenssfeer met het oogmerk die ander te dwingen iets te doen, niet te doen of te dulden dan wel vrees aan te jagen wordt, als schuldig aan belaging, gestraft”.

Voor een veroordeling voor stalking moet er aan 2 voorwaarden zijn voldaan:

 • De stalking moet structureel zijn
 • De stalking is opzettelijk – u moet de intentie/bedoeling hebben om die andere persoon structureel lastig te vallen.

 

Politierechter of meervoudige kamer

Wanneer u verdacht wordt van stalking zult u vrijwel altijd voor de rechter moeten komen. Dit kan een politierechter of meervoudige kamer zijn. De politierechter behandelt de zaak alleen, doet vrijwel altijd meteen uitspraak en kan maximaal 1 jaar gevangenisstraf opleggen. De meervoudige kamer bestaat uit 3 rechters die na de zitting 14 dagen de tijd hebben om uitspraak te doen. Ook kunnen zij in tegenstelling tot de politierechter TBS opleggen.

 

Strafmaat stalking

Voor stalking kan maximaal een gevangenisstraf van 3 jaar worden opgelegd. Dit is een forse straf, omdat stalking vaak veel invloed heeft op het leven van het slachtoffer. Daarnaast kan de rechter ook een gebiedsverbod opleggen, waarbij de dader voor een bepaalde periode niet in de buurt van het slachtoffer mag komen. Stalking gaat ook vaak samen met andere strafbare feiten, bijvoorbeeld belediging of mishandeling. Als stalking plaatsvindt samen met andere misdrijven dan kan dit gevolgen hebben voor de strafmaat, waardoor de straf hoger zal zijn.

Een slachtoffer kan via een advocaat ook een vordering tot schadevergoeding instellen. Als deze vergoeding wordt toegewezen zal de dader deze moeten betalen aan het slachtoffer. Daarnaast mag het slachtoffer vaak gebruik maken van het spreekrecht voor slachtoffers tijdens zitting.

 

Advocaat in Breda voor stalking

Wanneer u verdacht wordt van stalking is het verstandig om een advocaat in te schakelen. Onze advocaten zijn specialisten op het gebied van vrijheidsmisdrijven. Na een gratis kennismakingsgesprek gaan wij voor u aan de slag en zoeken wij uit wat er daadwerkelijk is gebeurd. Het is vaak juridisch lastig om aan te tonen dat de belaging stelselmatig is en wij zullen er dan ook alles aan doen om aan te tonen dat er geen sprake was van stelselmatige belaging. Vaak hebben wij succes met strafzaken over stalking en het is dus ook zeker niet verstandig om alleen naar de zitting te gaan. Neem direct gratis contact met ons op en wij nodigen u uit voor een gratis kennismakingsgesprek.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.

Actualiteiten

Auteur
Onderwerp
Berichten