Politieverhoor, wat houdt het in?
Tijdens een verhoor door de politie worden er allerlei vragen aan u gesteld om zo een beeld te krijgen van wat er echt is gebeurd. De politie zal u bewijsmateriaal voorleggen waarmee ze de onjuistheden en tegenstrijdigheden in uw verklaring aan u voorleggen en om nadere uitleg vragen. Tijdens het verhoor heeft u het recht om te zwijgen, ook wel het zwijgrecht genoemd. U bent dus niet verplicht om antwoord te geven op vragen van de politie. Indien u een verklaring aflegt dan moet u goed onthouden dat deze verklaring niet meer ingetrokken kan worden en ook zeer moeilijk te wijzigen is. Het is dus verstandig om voordat u een verklaring aflegt met een advocaat te spreken, want een afgelegde verklaring ligt daarna vast.
Advocaat Breda bij politieverhoor
Als u nog nooit verhoord bent door de politie dan kan het politieverhoor best spannend en indrukwekkend zijn. Als u van te voren de zaak met uw advocaat hebt besproken, dan zult u sterker in uw schoenen staan en weet u wat verstandig is om te doen of te zeggen.
Vanaf 1 maart 2016 mag een advocaat aanwezig zijn tijdens het politieverhoor. De politie zal vaak minder intimiderend verhoren als er een advocaat aanwezig is tijdens het verhoor. Ook leest de advocaat uw verklaring en ziet er op toe dat wat u heeft verklaart ook daadwerkelijk in die verklaring staat. Een advocaat heeft daarnaast ervaring met verhoren en kan u, naast juridische adviezen, ook mentale steun geven.
Aanhouding en voorlopige hechtenis?
Als u wordt opgeroepen voor verhoor op het politiebureau en wordt aangehouden, dan mag u niet meer naar huis en wordt u vastgehouden. De politie mag u maximaal 6 uur vasthouden voor onderzoek (verhoren, vingerafdrukken etc.). De uren tussen 0.00 en 9.00 tellen niet mee in deze 6 uur, u kunt in het totaal dus 15 uren worden vastgehouden. Tijdens deze nachtelijke uren mag de politie u echter wel verhoren.
Inverzekeringstelling
Er kunnen redenen zijn dat de politie u langer dan de 15 uren wil vasthouden:
- De (hulp)Officier van Justitie kan besluiten dat nader verhoor nodig is;
- Politie is bang voor vluchtgevaar, bijvoorbeeld als u connecties hebt met het buitenland;
- De politie wil voorkomen dat u getuigen opzoekt, sporen uitwist of op een andere manier het onderzoek belemmert.
Indien een van deze gronden van toepassing is, dan kan de officier een bevel tot inverzekeringstelling afgeven. U kunt dan nog 3 dagen worden vastgehouden. Onze advocaten onderzoeken voor u of de inverzekeringstelling wel correct is; kloppen de gronden voor inverzekeringstelling? Zijn de termijnen in acht genomen?
Bewaring
Na de 3 dagen van inverzekeringstelling kan deze termijn, bij hoge uitzondering, met 3 dagen worden verlengd. Als de officier u na de inverzekeringstelling nog langer wilt houden, dan moet de rechter-commissaris hierover oordelen. U wordt dus na 3 dagen en 15 uren voor de rechter-commissaris geleid. Als de advocaat onrechtmatigheden heeft ontdekt bij de aanhouding of inverzekeringstelling, dan kan hij bij de rechter-commissaris een klacht indienen.
Als de rechter-commissaris toestemming geeft om u na de inverzekeringstelling langer vast te houden, dan noemt men dit bewaring. Deze bewaring kan maximaal 14 dagen duren en verlengd worden met maximaal 90 dagen door de Raadkamer van de Rechtbank.
Tips tijdens politieverhoor
Indien u niet wilt dat er een advocaat tijdens het verhoor aanwezig is, of dat dit onder omstandigheden niet haalbaar is, dan hebben wij een aantal basistips voor u:
- De belangrijkste tip, leg nooit een verklaring af zonder met een advocaat gesproken te hebben. Een verklaring kan niet ingetrokken worden en is erg moeilijk om te wijzigen.
- Als u een verklaring wilt afleggen, probeer dan voor u zelf thuis alvast op papier te zetten wat u wilt verklaren en blijf daarbij. De agenten zullen u waarschijnlijk uit te tent proberen te lokken of aan het twijfelen brengen. Houd vast aan wat u weet en waar u zeker van bent.
- Lees uw verklaring zorgvuldig en aandachtig na, staat het er wel precies zo zoals u bedoelt? Het is van groot belang dat het er staat zoals u het bedoelt, zodat de rechter straks niet iets anders interpreteert. Teken de verklaring dus alleen als u zeker weet dat u het zo gezegd heeft en bedoeld!
- Indien de agenten weigeren uw verklaring aan te passen, maak dan bezwaar en teken de verklaring niet! Laat bij de verklaring vastleggen dat u weigert te tekenen, omdat de door u genoemde wijzigingen niet zijn uitgevoerd.
- Zorg dat u kalm bent en een neutrale houding aanneemt. Uw emoties zullen genoteerd worden en kunnen in sommige gevallen tegen u werken. Als u bijvoorbeeld lacht maar u zich beroept op uw zwijgrecht kan dit tegen u gebruikt worden.
Hoe verder na het politieverhoor?
Als u na het verhoor of aanhouding weer naar huis gaat, dan wil dat niet zeggen dat het daarmee klaar is. Het kan zijn dat u naar huis gaat met een dagvaarding of een strafbeschikking, neem in dat geval direct contact op met een van onze advocaten!
Als u verhoord bent dan heeft u, vrijwel in alle gevallen, recht op afschrift van de processtukken. Wilt u deze ontvangen? Dan zult u deze moeten opvragen. Dit zal het makkelijkste en snelste gaan als u dit door onze advocaten laat doen.