Advocaat Bred voor valsemunterij & vals geld

Op het namaken van geldbiljetten en uitgeven daarvan staan fikse straffen. Verdacht van valsmunterij, schakel een advocaat in!

Als sinds de middeleeuwen is het namaken van geld strafbaar gesteld onder de term valsmunterij. Tegenwoordig schijnt het zelfs erg makkelijk te zijn om zelf bankbiljetten na te maken. Het winstpercentage is hoog en de pakkans klein volgens sommige mensen. Tegenwoordig is het echter een speerpunt van het Openbaar Ministerie (OM) en staan er gevagenisstraffen op het namaken van bankbiljetten!

Valsmunterij

Bij valsmunterij denken mensen vaak terug aan vroeger toen munten nog werden geslagen. Tegenwoordig is vlasmunterij nog steeds strafbaar, maar hieronder valt ook het vervalsen van bankbiljetten. Valsmunterij is in artikel 209 van het Wetboek van Strafrecht strafbaar gesteld en de wettekst luidt als volgt:

“Hij die opzettelijk als echte en onvervalste muntspeciën of munt- of bankbiljetten uitgeeft muntspeciën of munt- of bankbiljetten die hij zelf heeft nagemaakt of vervalst of waarvan de valsheid of vervalsing hem, toen hij ze ontving, bekend was, of deze, met het oogmerk om ze als echt en onvervalst uit te geven of te doen uitgeven, ontvangt, zich verschaft, in voorraad heeft, vervoert, invoert, doorvoert of uitvoert, wordt gestraft“.

Dit is een lange tekst maar kort gezegd komt het erop neer dat er geld nagemaakt wordt met het doel om het als echt uit te geven. Hierbij speelt ook opzet een belangrijke rol, u moet de bedoeling hebben om het valse geld te maken en het uit te geven alsof het echt geld is.

 

Vals geld ontvangen en uitgeven

Ook wanneer u een vervalst geldbiljet hebt uitgegeven dat u te goeder trouw hebt ontvangen kunt op vervolgd worden voor valsmunterij. In artikel 213 Sr is dit als volgt omschreven:

“Hij die opzettelijk valse of vervalste muntspeciën of valse of vervalste munt- of bankbiljetten uitgeeft, wordt, behoudens artikel 209, gestraft”.

Hierbij is van belang dat u te goeder trouw was toen u het valse geld ontving. Hiermee wordt bedoeld dat u geen slechte bedoelingen had, geen vorm van bedrog of misleiding aanwezig was.

 

Verdacht van het maken van vals geld of valsmunterij? Neem direct gratis contact op met een van onze advocaten en wij helpen u verder!

 

Straffen voor vals geld maken of uitgeven

Voor valsmunterij staat een maximale gevangenisstraf van maximaal 9 jaar. Deze straf hangt af van de omstandigheden van het geval: om hoeveel geld gaat het en hoe vaak is er betaald met het valse geld? Het Openbaar Ministerie (OM) heeft richtlijnen gemaakt voor de strafmaat van strafbare feiten. Voor valsmunterij ziet de strafmaat er als volgt uit:

Uitgeven van zelf nagemaakt geld om er zelf beter van te worden (art. 209):

 • €5-100 = gevangenisstraf van 4 maanden, bij recidive 6 maanden
 • €100 – 500 = gevangenisstraf van 6 maanden, bij recidive 9 maanden
 • €500 - 5000 = gevangenisstraf van 10 maanden en bij recidive 10 maanden


Uitgeven van een vals biljet dat te goeder trouwe was ontvangen (art. 213)

 • €5-100 = geldboete van €225
 • €100 – 500 = geldboete van €350
 • €500 – 5000 = taakstraf van 80 uur

Wanneer het gaat om in voorraad hebben van valse bankbiljetten speelt de professionaliteit en de grootte van de voorraad ook nog een rol. Wanneer het vervalsen van bankbiljetten een professionele aangelegenheid is geworden, dan zal de straf meestal veel hoger uitvallen.

 

Advocaat Breda voor valsmunterij

Onze strafrechtadvocaten hebben veel ervaring met valsheidsdelicten, waaronder valsmunterij. Wij staan u bij tijdens in de rechtszaal of tijdens een TOM-zitting. Tijdens een TOM-zitting legt de Officier van Justitie u een straf voor en als u deze accepteert hoeft u niet voor de rechter te verschijnen. Let wel op, wanneer u deze straf accepteert heeft u een strafblad! U kunt ook in verzet gaan tegen deze straf van de Officier van Justitie. Wanneer u contact met ons opneemt kunnen wij dat voor u doen en een advies geven over de straf die de Officier van Justitie voorstelt.

Ook wanneer u voor de rechter moet verschijnen staan wij u bij met een goed en juridisch verweer. Wanneer u contact met ons opneemt nodigen wij u eerst uit voor een gratis kennismakingsgesprek, voordat wij voor u aan de slag gaan. Tijdens dit gesprek bespreken wij de mogelijkheden in uw situatie en daarna staan wij u bij tijdens de zitting. Meer informatie of nieuwsgierig wat de mogelijkheden zijn? Neem direct gratis contact op!

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.