Verdacht witwassen in Breda?

Schuldwitwassen, opzetwitwassen, gewoontewitwassen

Witwassen is in de wet strafbaar gesteld als "het verbergen of verhullen van de werkelijke aard, herkomst, vindplaats, vervreemding of verplaatsing van een voorwerp of het verbergen of verhullen wie de rechthebbende is of het voorwerp voorhanden heeft, terwijl er wetenschap is van het feit dat het voorwerp afkomstig is uit een misdrijf". Het komt er dus op neer dat geld dat verkregen is met een misdrijf, ook wel ‘vuil geld’ genoemd, ongemerkt op een bankrekening wordt gestort om daarna weer te kunnen uitgeven.

Witwassen

Bij witwassen gaat het vaak om geld dat afkomstig is uit het criminele circuit, denk aan drugshandel, mensenhandel, diefstal etc. Vaak worden deze strafbare feiten in een groep gepleegd (criminele organisatie) waardoor nationale en internationale politie en justitie veel tijd steken in de opsporing naar deze organisaties en witwaspraktijken.

In het strafrecht kennen we 3 varianten van heling:

  1. Opzetwitwassen
  2. Schuldwitwassen
  3. Gewoontewitwassen

 

Opzetwitwassen

Wanneer iemand wist dat het geld van een misdrijf afkomstig is, maar het toch onopgemerkt op een bankrekening stort om het daarna uit te geven dan is er sprake van opzetwitwassen. De dader moet weten dat er sprake is van ‘vuil geld’. Voor opzetwitwassen staat maximaal 4 jaar gevangenis. Dat is een forse straf, waardoor het verstandig is een ervaren strafrechtadvocaat in te schakelen.

 

Schuldwitwassen

Bij schuldwitwassen draait het om een ‘redelijk vermoeden’, u had moeten weten dat er sprake was van ‘vuil geld’. Natuurlijk wordt u niet voor elke onzorgvuldigheid of onnozelheid vervolgd. Het moet gaan om een situatie waarin u een sterk vermoeden heeft dat de situatie niet deugt, maar geen actie onderneemt. Voor schuldwitwassen kunt u maximaal 1 jaar gevangenisstraf krijgen, maar vaak wordt ook een taakstraf opgelegd.

 

Gewoontewitwassen

Wanneer u vaker geld witwast, er dus een gewoonte van maakt, dan kan de rechter u veroordelen voor gewoontewitwassen. De rechter zal u dan een zwaardere straf opleggen, dan wanneer u veroordeeld wordt voor opzet- of schuldwitwassen, omdat u vaker geld uit een crimineel circuit hebt witgewassen. Bovendien kan er bij gewoontewitwassen sprake zijn van het witwassen in een groep of criminele organisatie, waardoor uw straf ook hoger kan uitvallen.
 

Klik hier voor gratis & vrijblijvend contact met een ervaren strafrechtadvocaat


Recidive

Wanneer u al een keer eerder bent veroordeeld voor witwassen, dan zal de rechter daar rekening mee houden in zijn strafmaat: deze zal hoger zijn dan wanneer u nog nooit bent veroordeeld voor witwassen. Ook kan het zijn dat u bij de eerste veroordeling een voorwaardelijke straf kreeg en dat deze nu wordt omgezet in een onvoorwaardelijke straf. U zult dan deze onvoorwaardelijke straf alsnog moeten uitvoeren of uitzitten.

 

TOM-zitting of OM-zitting bij witwassen

Voor bijvoorbeeld schuldwitwassen, een lichte vorm van witwassen, kunt u opgeroepen worden voor een TOM-zitting. Tijdens deze zitting hoeft u niet voor een rechter te verschijnen, maar gaat u in gesprek met de Officier van Justitie. De Officier van Justitie biedt u een straf aan, hierbij kunt u denken aan: een forse taakstraf, schadevergoeding en betaling van het bedrag dat u ontvangen hebt met witwassen.

Het kan echter ook zo zijn dat u wordt opgeroepen voor een OM-zitting, waarbij de Officier van Justitie u een strafbeschikking aanbiedt. Ons advies is dan: accepteer deze strafbeschikking niet, zonder eerst met een van onze advocaten te hebben overlegd. Wanneer u de strafbeschikking accepteert staat uw schuld vast en krijgt u een ‘strafblad’. Onze advocaten hebben ervaring in de praktijk en kunnen beoordelen of uw strafbeschikking geen te zware straf inhoudt. Daarnaast kunnen zij voor u in verzet gaan en u bijstaan in de rechtszaal.

 

Strafrechtadvocaat Breda voor witwassen

Wanneer u verdacht wordt van witwassen neemt u dan vanaf het begin van uw verdenking direct contact op met een advocaat. Uit de rechtspraak volgt namelijk dat wanneer er een vermoeden van witwassen bestaat, er van u verlangd wordt dat u een verklaring geeft over de herkomst van het geld dat in die zaak ter discussie staat. U kunt u dan niet meer op uw zwijgrecht beroepen, zoals in veel andere zaken wel kan. U legt dan een verklaring af en deze kan altijd tegen u worden gebruikt . Overleg voordat u een verklaring aflegt met een van onze advocaten, zij kunnen u helpen met het afleggen van een verklaring. Een afgelegde verklaring kan namelijk ook niet meer worden gewijzigd. Daarnaast is de kans groot dat u het voordeel dat u heeft gekregen met witwassen moet terugbetalen aan de Staat, ook wel een ontnemingsvordering genoemd. Schakel dus altijd een ervaren strafrechtadvocaat in wanneer u wordt verdacht van witwassen. Hieronder kunt contactformulier invullen en dan nemen wij gratis contact met u op om uw situatie te bespreken en advies te geven.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
  • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Ramona D.
  • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Jeremy K.