Topadvocaat Breda voor heling

Opzetheling, schuldheling en gewoonteheling, wat houdt het in?

Stel u koopt een spiksplinternieuwe luxe tv voor slechts €200 en u heeft het vermoeden dat deze prijs eigenlijk niet klopt, het is te mooi om waar te zijn. U besluit toch om de tv te kopen, bent u dan strafbaar?

Heling

Heling is vaak een lastig begrip in het strafrecht en veel mensen weten niet precies wat het inhoudt. Bij heling worden spullen die gestolen of verduisterd zijn verkocht of gekocht. Onder heling valt ook de situatie waarin u een vermoeden heeft dat het goed gestolen is, maar het toch koopt. Zoals hierboven in het voorbeeld is het kopen van die tv dus strafbaar, want u heeft het vermoeden dat het product dat u koopt gestolen is. Het is dus van groot belang dat wanneer u verdacht wordt van heling u direct contact opneemt met een advocaat.

In het strafrecht kennen we 3 varianten van heling:

  1. Opzetheling
  2. Schuldheling
  3. Gewoonteheling


Opzetheling

Van opzetheling is sprake wanneer u wist dat een goed gestolen was, maar het toch (ver)koopt. Deze situatie kan zich bijvoorbeeld voordoen indien de verkoper u vertelt dat het goed gestolen is. Dan is er sprake van opzetheling en kunt u maximaal een gevangenisstraf van 4 jaar opgelegd krijgen.

 

Schuldheling

Iemand (ver)koopt een goed terwijl hij ten tijde van de (ver)koop redelijkerwijs had moeten vermoeden dat het goed van een misdrijf (bijvoorbeeld diefstal) afkomstig was. Je hoeft dan dus niet te weten dat het goed afkomstig is van een misdrijf, maar het vermoeden is voldoende voor schuldheling. Bij schuldheling doet iemand niet genoeg onderzoek naar de herkomst van het goed, of bij duidelijke signalen van heling geen actie onderneemt. Schuldheling is de lichtste vorm van heling, waardoor er maximaal 1 jaar gevangenis kan worden opgelegd.

 

Gewoonteheling

Wanneer u een gewoonte maakt van het (ver)kopen van gestolen goederen, dan kunnen we spreken van gewoonteheling. Er wordt dan dus meerdere malen heling gepleegd, waardoor dit de zwaarste vorm van heling is. De maximumstraf op gewoonteheling is daarom ook niet mis: maximaal 6 jaar gevangenisstraf.

 

Poging tot heling

Niet alleen het echt (ver)kopen van gestolen goederen is strafbaar, maar ook de poging daartoe. Voor een veroordeling van poging tot heling is wel vereist dat er al daadwerkelijk een begin is met de uitvoering van heling. Denk bijvoorbeeld aan het al op straat staan met de te verkopen spullen, maar toch besluiten om de spullen niet te verkopen. Poging tot heling is niet strafbaar wanneer u uit goede wil besluit om toch niet tot het strafbare feit over te gaan. Wanneer u bijvoorbeeld politie aan ziet komen en dan besluit om niet tot voltooiing over te gaan, is de heling wel strafbaar.

 

Recidive

Wanneer u meerder malen heling pleegt dan is er sprake van recidive. Dit is een strafverzwarende omstandigheid, waardoor de maximale straf met 1/3 verhoogd kan worden of u kan voor gewoonteheling worden aangeklaagd.

 

TOM-zitting of OM-zitting bij heling

Tijdens een TOM-zitting gaat u in gesprek met de Officier van Justitie en is er geen onafhankelijke en onpartijdige rechter aanwezig. Uit de praktijk blijkt ook vaak dat de transacties of strafbeschikkingen van de Officier van Justitie hoger zijn dan de straf van de rechter. Accepteer dus nooit zomaar een transactie of strafbeschikking, maar overleg eerst met een van onze advocaten! Zij kunnen u adviseren over de transactie/strafbeschikking en eventueel voor u in verzet gaan als de transactie/strafbeschikking niet redelijk is of als u onschuldig bent.

 

Advocaat Breda voor heling

Uit de praktijk blijkt dat de rechter regelmatig ten onrechte een onderhoudsplicht oplegt. Hiermee bedoelt de rechter dat u als koper onderzoek had moeten doen of het goed niet gestolen was door bijvoorbeeld op www.stopheling.nl te kijken. Ook wanneer u niet meer weet van wie u het goed heeft gekocht of geen gegevens van de verkoper heeft kan dat door de rechter tegen u worden gebruikt. Dit is echter veel te kortzichtig en juridisch niet juist! Wij kunnen u tijdens de zitting bijstaan en een juridisch goed verweer voor u voeren, waardoor u wellicht wordt vrijgesproken of een zo’n laag mogelijke straf krijgt. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen en wij zullen u helpen met een goed en duidelijk advies!

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
  • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Ramona D.
  • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
    ★★★★★ ☆☆☆☆☆
    Jeremy K.