Hypotheekfraude en advocaat in Breda

Valse documenten gebruikt voor het verkrijgen van een hypotheek? Dan kan u strafbaar zijn aan hypotheekfraude!

Heel veel mensen in Nederland hebben een hypotheek, ook wel een hypothecaire lening genoemd. Dit is een geldlening waarbij een registergoed, bijvoorbeeld een huis, als onderpand dient. Wanneer u een hypothecaire lening afsluit, maar deze afsluit met valse gegevens of het geld ergens anders voor gebruikt dan opgegeven kan er sprake zijn van hypotheekfraude. Dit is een vorm van bedrog en wordt streng aangepakt door het Openbaar Ministerie (OM). Meer weten, neem gerust gratis contact met ons op en wij vertellen u meer.

Hypotheekfraude

Wanneer u onder valse informatie een hypotheek (hypothecaire lening) verkrijgt, dan spreken we van hypotheekfraude. Enkele voorbeelden waarbij er sprake kan zijn van hypotheekfraude:

 • Vervalsen van een werkgeversverklaring
 • Vervalsen van loonstroken (de bedragen op de loonstrook worden aangepast, zodat toch een hypothecaire lening kan worden verkregen)
 • De hypotheek wordt ergens anders voor gebruikt dan als doel is opgegeven (bijvoorbeeld opzetten van een hennepkwekerij)
 • Valse gezondheidsverklaring
 • Valse facturen en offertes gebruiken voor de bouw/verbouwing, waardoor er gesjoemeld wordt met het bouwdepot.

 

Onrechtmatige hypotheek

Niet alle foute documenten of valse gegevens leiden automatisch tot hypotheekfraude. Voor hypotheekfraude gelden een aantal vereisten waaraan voldaan moet zijn wil er sprake zijn van fraude:

 • Je moet opzettelijk gehandeld hebben. Hiermee wordt bedoeld dat je de bedoeling of intentie had om de geldverstrekker (de bank) te belazeren.
 • Je moet een misleidende voorstelling van zaken hebben gegeven, door bijvoorbeeld een valse werkgeversverklaring aan de bank te geven.
 • Je hebt het oogmerk om economisch voordeel te behalen. Je hebt dus de bedoeling om er geld mee te verkrijgen.
 • Er is iemand benadeeld
 • Er is sprake van onrechtmatig of onwettig handelen, bedrog is natuurlijk niet toegestaan en dus onwettig.

Hypotheekfraude is een vorm van oplichting, waardoor er op hypotheekfraude hoge straffen kunnen staan (waaronder ook een gevangenisstraf). De straf die u opgelegd kan worden is afhankelijk van het aantal vervalsingen en het geldbedrag. Het is dus van groot belang om direct contact op te nemen met een advocaat als u verdacht wordt van hypotheekfraude, want u kunt een flinke straf verwachten.

 

Hypotheekfraude en witwassen

Wanneer u met valse salarisgegevens een hypotheek afsluit en daarmee een woning koopt, dan bent u niet alleen schuldig aan oplichting en valsheid in geschrifte, maar ook aan witwassen, zo bepaalde de Hoge Raad in 2010. Het verwerven, voorhanden hebben, overdragen en omzetten valt namelijk ook onder witwassen. Hierdoor kan er dus eerder sprake zijn van witwassen en kunt u daar ook van worden verdacht.

 

Advocaat Breda voor hypotheekfraude

Wanneer u verdacht wordt van hypotheekfraude zijn er 2 mogelijkheden: u moet voor de rechter verschijnen of u krijgt een uitnodiging voor een TOM-zitting. Bij een TOM-zitting hoeft u niet voor een rechter te verschijnen, maar stelt de Officier van Justitie u een straf voor. Wanneer u deze accepteert is de zaak daarmee afgerond, maar u heeft wel een strafblad (aantekening op uw justitiële documentatie)!

Wanneer er geen schade is ontstaan betekent het niet dat u geen straf krijgt. Het belang van de vervolging zit hem namelijk niet alleen in de financiële aard, maar ook in de maatschappelijke aard. De regels voor hypotheken moeten gewoon nageleefd worden en iedereen heeft zich daaraan te houden. Daarnaast gaat hypotheekfraude vaak samen met crimineel gedrag en politie, justitie en banken werken daarbij samen om dat tegen te gaan.

Wij hebben als strafrechtadvocaten ook veel ervaring met fraudezaken en wij weten wat er moet gebeuren om een vrijspraak of late straf te krijgen. Neem bij verdenking direct vrijblijvend contact op en wij nodigen u uit voor een gratis kennismakingsgesprek zodat we uw zaak kunnen bespreken.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen

Gratis vrijblijvend contact met een advocaat


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.