Topadvocaat Breda voor verboden wapenbezit

Wet Wapens & Munitie

Iedereen weet dat je geen wapen mag hebben, maar veel mensen weten niet om wat voor wapens het gaat. Vanwege het gevaar zettende karakter van een wapen liggen de straffen voor verboden wapenbezit hoog en is het een speerpunt van het Openbaar Ministerie om verboden wapenbezit tegen te gaan.

Wet Wapens en Munitie

In Nederland kennen wel het Wetboek van Strafrecht, waarin alle strafbare feiten en straffen staan opgenoemd, en het Wetboek van Strafvordering waarin bepaalt is hoe strafbare feiten vervolgd moeten worden. Daarnaast kennen we ook nog enkele bijzondere wetten waaronder de Wet Wapens en Munitie. In deze wet worden wapens onderverdeeld in 4 categorieën:

 • Categorie I = messen (stiletto’s, vlindermessen, andere opvouwbare messen, en boksbeugels)
 • Categorie II= zware vuurwapens (automatische vuurwapens, explosieven en pepperspray)
 • Categorie III= lichtere vuurwapens en messen (geweren, revolvers, pistolen en werpmessen)
 • Categorie IV= overige wapens (zwaarden, wapenstokken, kruisbogen etc.)

Niet alle wapens zijn verboden, sommige wapen zijn namelijk vrijgesteld (bijvoorbeeld antieke wapens). Wilt u meer weten over uw wapen of onder welke categorie uw wapen valt? Neem dan gratis contact op met een van onze advocaten en wij vertellen u  meer.

 

Naast deze 4 categorieën maakt de Wet Wapens en Munitie ook onderscheid tussen voorhanden hebben van een wapen en het dragen van een wapen. In de wet is dit als volgt uitgelegd:

 • Voorhanden hebben van een wapen= iemand kan over een wapen beschikken, je hoeft het dus niet bij je te hebben.
 • Dragen van een wapen= voor het grijpen hebben op een openbare plaats, je hebt het direct voor het pakken.

 

Wapenvergunning

Sommige mensen mogen een wapen dragen, we noemen dat ook wel een legitieme reden. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld sportschutters. Zij hebben een wapenvergunning, ook wel verlof tot voorhanden hebben van een (vuur)wapen en munitie genoemd. Deze vergunning kunt u aanvragen bij de minister van Veiligheid en Justitie, waarvoor u contact moet opnemen met Justis. Om voor een wapenvergunning in aanmerking te komen moet u aan een aantal voorwaarden voldoen die op de site van Justis kunt vinden.

 

Straffen verboden wapenbezit

Wanneer u een wapen bezit zonder daarvoor een wapenvergunning te hebben of deelneemt aan wapenhandel dan kan u schuldig zijn aan verboden wapenbezit. Het Openbaar Ministerie heeft richtlijnen opgesteld voor de strafmaat van verschillende strafbare feiten. Omdat er zoveel verschillende wapens zijn is het lastig om kort en bondig te vertellen hoe hoog uw straf ongeveer zou kunnen zijn. Daarom geven we hieronder per categorie aan wat de straf kan zijn:

 • Categorie I = onttrekking aan het verkeer of geldboete tussen de €225 en €700
 • Categorie II= een gevangenisstraf tussen de 6 en 12 maanden
 • Categorie III= geldboete tussen de €350 en €700
 • Categorie IV= geldboete rond de €250

Wanneer u gepakt wordt met meerdere wapens, op een vliegveld of tijdens een evenement/voetbalwedstrijd dan kan de straf verhoogd worden. U  kunt ook een hogere straf verwachten wanneer u al eerder bent veroordeeld voor verboden wapenbezit, ook wel recidive genoemd. Wilt u meer weten over welke straf u eventueel zou kunnen verwachten, neem dan gratis contact op en wij helpen u graag verder.

 

TOM-zitting voor verboden wapenbezit

Veel mensen zullen denken dat je altijd voor de rechter moet verschijnen wanneer ze verdacht worden van een strafbaar feit, maar het kan ook zijn dat u voor de Officier van Justitie moet verschijnen. Tijdens een TOM-zitting doet de Officier van Justitie u een strafvoorstel en wanneer u deze accepteert hoeft u niet meer voor de rechter te komen en is uw zaak afgerond. Let er wel op dat wanneer u een strafbeschikking van de Officier van Justitie accepteert uw schuld vaststaat en u een strafblad heeft, wat problemen kan opleveren met een Verklaring Omtrent het Gedrag. Onze advocaten kunnen beoordelen of de straf redelijk is en anders voor u in verzet gaan. Benieuwd naar de mogelijkheden, neem dan gratis contact op.

 

Advocaat voor verboden wapenbezit

Bent u gepakt met een wapen of wordt u verdacht van verboden wapenbezit dan kunt u een forse straf verwachten. Wanneer u contact met ons opneemt gaan wij allereerst na of er wel degelijk sprake is van een wapen. Onze advocaten hebben veel ervaring met de Wet Wapens en Munitie en staan u in de rechtszaal bij met een goed en duidelijk juridisch verweer. Wij hebben al regelmatig een lagere straf of zelf vrijspraak weten te bereiken. Wilt u meer informatie, vul dan het contactformulier in en een van onze advocaten zal u gratis terugbellen.

Wij hebben enkele gegevens nodig om contact op te nemen


Met het invullen van dit formulier accepteert u onze beperking van aansprakelijkheid en privacyregels.
Uw gegevens worden strikt vertrouwelijk behandeld en versleuteld verzonden via SSL.
Het eerste gesprek is altijd geheel gratis en vrijblijvend.

Ervaring van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.