Strafbeschikking in Breda ontvangen?

OM-zitting en TOM-zitting in Breda

Het Openbaar Ministerie (OM) kan een straf opleggen middels een strafbeschikking, waardoor u niet voor de rechter hoeft te verschijnen. Wat houdt een strafbeschikking eigenlijk in? En is het slim om een strafbeschikking te accepteren of zijn er ook andere mogelijkheden? Als u een strafbeschikking accepteert dan staat daarmee uw schuld vast en heeft u een aantekening op uw justitiële documentatie, ook wel door veel mensen een strafblad genoemd.

Wat is een strafbeschikking?

Met een strafbeschikking krijgt u een straf opgelegd door de Officier van Justitie. De mogelijke straffen zijn:

 • Geldboete
 • Taakstraf tot maximaal 180 uur
 • Ontzegging van de rijbevoegdheid tot maximaal 6 maanden
 • Betaling van schadevergoeding aan het slachtoffer

Het OM werkt met strafbeschikkingen om zaken snel en eenvoudig af te doen. Met een strafbeschikking stelt de Officier van Justitie vast dat u schuldig bent zonder dat een onpartijdige rechter een oordeel heeft gegeven over de zaak. Ook zijn de richtlijnen van het OM vaak strenger dan die van de politierechter, waardoor de straf van uw strafbeschikking meestal hoger is dan die van de politierechter. Daarnaast krijgt u, wanneer u een strafbeschikking accepteert, ook een aantekening op uw strafblad! Dat is niet niks en daarom adviseren wij om een strafbeschikking niet meteen te accepteren, maar eerst één van onze advocaat te raadplegen. Zij bespreken met u de situatie en geven een goed en duidelijk advies.

 

Strafbeschikking in Breda ontvangen, wat nu?

Als u een strafbeschikking ontvangt adviseren wij u om hiermee niet meteen akkoord gaan, maar om eerst te overleggen met een advocaat. De advocaat kan het dossier opvragen en eventueel in verzet gaan voor u. U kunt ook zelf in verzet gaan, maar dit moet binnen 14 dagen na uitreiking van de strafbeschikking gedaan worden bij de Officier van Justitie.

 

U kunt op 2 manieren in verzet gaan:

 1. Schriftelijk, u kunt uw bezwaarschrift sturen naar:
  Parket CVOM
  Postbus 8267
  3503 RG Utrecht
   
 2. In persoon, bij de balie van de dichtstbijzijnde rechtbank wordt u dan verder geholpen.

 

In verzet gegaan, hoe nu verder?

Als u in verzet gaat zijn er 3 mogelijkheden voor het vervolg van uw zaak:

 1. Rechter – de zaak wordt voorgelegd aan een rechter en u moet ter zitting verschijnen. De rechter gaat de zaak dan beoordelen.
 2. Intrekken – de Officier van Justitie trekt de strafbeschikking in, ook wel seponeren genoemd. Hiermee is de strafvervolging beëindigd en hoeft u de strafbeschikking niet meer te voldoen.
 3. Wijzigen – de Officier van Justitie kan de strafbeschikking ook wijzigen en dan ontvangt u de aangepaste strafbeschikking. Bent u het dan (nog steeds) niet eens met de strafbeschikking dan hoeft u niks te doen, want uw verzet blijft geldig.

 

Kortom: het is misschien makkelijk om te denken ik accepteer de strafbeschikking, want dan ben ik er vanaf en hoef ik niet voor een rechter te verschijnen. U bent dan wel schuldig en u heeft een strafblad, wat misschien door een gesprek met een van onze advocaten voorkomen kan worden. Als u onderstaand formulier invult, dan neemt één van onze advocaten gratis contact met u op om uw situatie te bespreken!

Contact advocaat Breda

Direct contact met een deskundig strafrechtadvocaat uit Breda. Gratis en zonder verplichting.

Onze advocaten

 • Strafrechtadvocaat & economische fraude

  Mr. S. (Sander) Arts

  Sander komt in de rechtszaal als strafpleiter tot zijn recht: Cliënten noemen hem niet voor niets ‘een pitbull in de rechtszaal’
 • Strafrechtadvocaat & sociale fraude

  Mr. J.M. (Jolanda) Veldman

  Jolanda is meelevend, maar tegelijk doortastend. Zij neemt de regie voor het beste resultaat.

Ervaringen van onze klanten

Gemiddelde score

★★★★★ ☆☆☆☆☆ (141 beoordelingen)
 • Ik ben heel blij dat ik deze advocaat heb genomen ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Ramona D.
 • Mede door zijn optreden, heeft de heer S.arts bewezen dat hij een ervaren advocaat is ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Jeremy K.
 • Ik werd zeer goed geadviseerd, duidelijk werd dat ik een advocaat had met veel ervaring ... Lees meer
  ★★★★★ ☆☆☆☆☆
  Michael I.
meer beoordelingen

Actualiteit strafbeschikking